احتمالا شما هم شنیده اید که امسال آنفولانزا در کشور شیوع بالاتری داشته و علاوه بر آن زودتر از سالهای قبل شروع شده است. با توجه به اینکه کرونا امیکرون و گونههای آن با همراه آنفولانزا در کشور شیوع پیدا کرده است، امسال پاییز و زمستان سختی نسبت به سالهای گذشته خواهید داشت و بهتر است واکسن آنفولانزا تزریق کنید.
- آنفولانزا چیست؟
- واکسن آنفولانزا چیست و چه کاربردی دارد؟
- بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا
- علائم بیماری آنفولانزا چیست؟
- انواع واکسن آنفولانزا
- واکسن آنفولانزا ایرانی فلوگارد
- تفاوت واکسن آنفولانزا فرانسوی و هلندی در چیست؟
- چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
- مدت زمان اثربخشی واکسن آنفولانزا چقدر است؟
- عوارض واکسن آنفولانزا چیست؟
- سخن پایانی
بر اساس توصیه سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری های واگیردار آمریکا (CDC)، باید واکسیناسیون آنفولانزا به صورت سراسری به منظور کاهش شدت و جلوگیری از ابتلا بیماری آنفولانزا انجام شود، واکسن آنفولانزا چیست و از کجا باید تهیه کرد؟ در بین واکسنهای فرانسوی، هلندی و ایرانی کدام نوع از واکسن آنفولانزا بهتر است؟ در ادامه با داروخانه آنلاین 247 همراه باشید تا به جواب این سوالها برسید.
آنفولانزا چیست؟
به عفونت تنفسی که ویروسهای آنفولانزا باعث به وجود آمدن آن میشوند، آنفولانزا گفته می شود. ویروس ها از طریق بدن وارد دهان و بینی شما شده و به بدن نفوذ پیدا میکنند. علاوه بر آن این ویروسها بر روی سطوح کثیف و آلوده نیز وجود دارند، در هر سال میان 5% تا 20% از مردم ایالات متحده مبتلا به آنفولانزا مبتلا شده که این بیماری میتواند بسیار خفیف و یا شدید باشد و در بعضی از مواقع نیز ممکن است باعث بستری شدن و یا مرگ فرد مبتلا به آن گردد.
میتوان گفت علائم و تنشانههای آنفولانزا به نشانههای سرماخوردگی شباهت دارد با این تفاوت که زمان بهبود این بیماری بیشتر است.
خط ابتلا به آنفولانزا همه انسانها را تهدید میکند. در صورتی که شما هم به آسم و بقیه مشکلات ریوی مبتلا هستید، احتمال این که به آنفولانزا مبتلا شوید بیشتر است. بر اساس توصیه مقامات بهداشتی، افراد بالای شش ماه بهتر است که 1 با در سال واکسن آنفلوانزا را دریافت نمایند.
واکسن آنفولانزا چیست و چه کاربردی دارد؟
واکسنهای آنفولانزا به واکسنهایی گفته میشود که در مقابل 4 ویروس آنفولانزا از بدن محافظت میکند. بر اساس تحقیقات انجام شده در این زمینه، این 4 ویروس شایعترین و متداولترین ویروسها در فصل پاییز می باشند. واکسنهای آنفولانزا معمولا به شکل تزریقی بوده و با سوزن به بازو تزریق می شوند، اما علاوه بر آن واکسن آنفولانزای به شکل اسپری بینی نیز وجود دارد.
بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا
علائم و نشانههای بیماری آنفولانزا معمولا از اول مهرماه شروع شده و تا ماه اردیبهشت ادامه دارد. مناسب ترین زمان برای تزریق این واکسن از 10 شهریور ماه تا 10 آبان ماه است. با این حال اگر در زمان مناسبی واکنس آنفولانزا را تزریق نکردید، میتوانید آن را تا پایان آذر ماه و یا دیرتر تزریق کنید.
علائم بیماری آنفولانزا چیست؟
48 ساعت بعد از تماس با ویروس، علائم آنفولانزا مشاهده می شود. برخی از این علائم عبارتند از:
- لرز
- تب
- دردهای عمومی
- سردرد
- علائم تنفسی (گلودرد، آبریزش بینی، سرفه)
شما می توانید خرید محصولات سرماخوردگی و آنفولانزا را از طریق داروخانه آنلاین دارو247 انجام دهید.
انواع واکسن آنفولانزا
انواع مختلفی از واکسن آنفولانزا وجود دارد. این واکسنها متناسب با سن، بیماریهای زمینهای و همچنین سابقه حساسیت برای فرد تجویز میگردد. در کل سه نوع واکسن آنفولانزا داریم که عبارتند از:
- واکسن های نوترکیب
- واکسن های ضعیف شده زنده (LAIV)
- واکسن های غیرفعال (IIV)
در ادامه به توضیح مختصری در مورد هر کدام از این واکسنها میپردازیم.
واکسن های نوترکیب
واکسنهای آنفلوانزای نوترکیب درست مشابه به واکسن آنفلوآنزای ایرانی فلوگارد، دارای ذرات پروتئینی ویروسی هستند که از بدن در مقابل ویروسهای زیرگروه A و B آنفولانزا محافظت میکنند. معمولا حساسیت به این نوع از واکسنها کم بوده و به همین دلیل یک انتخاب مناسب برای افرادی سالخورده و مسن به شمار می رود. این نوع واکسنها در مدلهای خارجی و ایرانی وجود دارند، اما در ایران فقط مدل ایرانی واکسن نوترکیب موجود است.
واکسن های ضعیف شده زنده (LAIV)
این واکسنهای آنفولانزای ضعیف شده زنده، به صورت اسپری بینی بود و مناسب افراد 2 تا 49 ساله می باشد. این واکسنها 4 ظرفیتی هستند و 2 هفته بعد از تزریق آنها ایمنی برای بدن ایجاد میشود. توجه داشته باشید که برای افراد زیر استفاده از این واکسن ممنوع است:
- بالغین بالای 50 سال
- کودکان کوچکتر از 2 سال
- کودکان 2 تا 4 ساله که به آسم مبتلا هستند.
- افراد 2 تا 17 ساله که آسپرین مصرف میکنند.
- افراد با لیک مایع مغزی نخاعی از دهان، گوش، بینی و جمجمه
- افرادی که سابقه آلرژی شدید به واکسن یا اجزای آن دارند.
- افرادی که طحال آنها خارج شده است.
- افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند.
- افرادی که اخیرا درمان آنفولانزا دریافت کرده اند.
- افراد با ایمپلنت کوکلئار
در حال حاضر از این نوع واکسن کمتر استفاده میشود. توجه داشته باشید که بانوان باردار نمیتوانند از این واکسن استفاده کننده ولی در دوران شیردهی استفاده از آن مشکلی ندارد. لازم به ذکر است که واکسنهای ضعیف شده زنده در ایران موجود نیست.
واکسن های غیرفعال (IIV)
این نوع از واکسنها بیشترین نوع واکسن آنفولانزا می باشد که در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. واکسنهای غیرفعال معمولا امن و بی خطر بوده و 3 یا 4 ظرفیتی هستند. این نوع واکسنها به شکل تزریقی بوده و قادر هستند تا در مقابل انواع آنفولانزای A و B برای بدن ایمنی ایجاد کنند. واکسنهای غیرفعال برای افراد بالای شش ماه امن است.
تمام واکسنهای هلندی و فرانسوی آنفولانزا که در ایران وجود دارند به جز واکسن ایرانی فلوگارد، در سال 1401 از این نوع واکسن هستند.
واکسن آنفولانزا ایرانی فلوگارد
واکسن آنفولانزا ایرانی فلوگارد یک مدل از واکسن نوترکیب بوده برای نخستین بار امسال در ایران موجود میشود.این محصول ایرانی هیچ گونه مواد پروتئینی که منشا تخم مرغ دارد، مواد نگهدارنده و آنتی بیوتیک در ترکیبات خود ندارد. این نوع واکسن 4 ظرفیتی بوده و مزایای متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
میزان حساسیت کمتر نسبت به سایر واکسنهای آنفولانزا ایرانی
30% کارایی بیشتر نسبت به سایر واکسنهای آنفولانزا
پاسخ ایمنی قویتر به دلیل 3 برابر بودن میزان آنتی ژن این محصول ایرانی نسبت به سایر واکسنها
لازم به ذکر است که تزریق این واکسن فقط برای افراد بالای 18 سال مجاز است و به شکل 1 دوز تزریق میگردد. ایمنی این واکسن برای بانوان باردار و شیرده به صورت کامل بررسی نشده است.
واکسن ایرانی فلوگارد باید در دمای 2-8 درجه سانتیگراد یا همان دمای یخچال نگه داری شود.
تفاوت واکسن آنفولانزا فرانسوی و هلندی در چیست؟
این 2 واکسن آنفولانزا زیاد با یکدیگر تفاوتی نداشته و فرق آنها در مدل آنتی بیوتیک استفاده شده در ساختار آنها است.
- آنتی بیوتیک استفاده شده در واکسن اینفلوواک هلندی، از نوع جنتامایسین است.
- آنتی بیوتیک استفاده شده در واکسن واکسی گریپ فرانسوی، از نوع نئومایسین است.
اگر به جنتامایسین حساسیت دارید، میتوایند از واکسن واکسی گریپ فرانسوی استفاده نمایید. همچنین اگر به نئومایسین حساسیت دارید نیز میتوانید از واکسن اینفلوواک هلندی استفاده کنید.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
بر اساس آخرین توصیه CDC، افراد بالای شش ماه بهتر است از واکسن آنفولانزا استفاده کنند. ولی اگر واکسن خارجی یا ایرانی ناموجود شد، افراد زیر برای تزریق واکسن در اولویت هستند:
- بزرگسالان بالای 50 سال
- بانوان باردار یا بانوانی که قصد بارداری در فصول سرد سال را دارند.
- کودکان 6 ماه تا 5 سال
- افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی
- افراد مبتلا بیماری قلبی، بیماریهای ریوی زمینهای، بیماری کبدی، بیماری خونی، متابولیک، دیابت و بیماری عصبی زمینهای
- افرادی که در خانه سالمندان زندگی میکنند
- افراد 6 ماه تا 18 سال که از آسپرین استفاده میکنند
- افراد بسیار چاق و دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۴۰
پیشنهاد مطالعه: تشخیص و درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا
مدت زمان اثربخشی واکسن آنفولانزا چقدر است؟
در افراد سالم، مدت زمان تاثیر واکسن اروپایی و ایرانی آنفولانزا حدود 6 ماه تا 1 سال است. ولی برای افرادی که به نقص سیستم ایمنی دچار هستند و یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مدت زمان اثر بخشی آن کمتر است. در اینگونه از افراد ممکن است با فاصله زمانی، 2 دوز واکسن تزریق شود.
عوارض واکسن آنفولانزا چیست؟
عوارض این واکسن معمولا متوسط و خفیف بوده و بعد از 1 تا 2 روز این عوارض از بین میشوند.
از متداولترین عوارض واکسن غیرفعال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بدن درد
- خستگی
- واکنشهای موضعی از قبیل قرمزی و درد در ناحیه تزریق
- تهوع
- تب
- سردرد
از متداولترین عوارض واکسن ضعیف شده زنده (LAIV) نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خس خس سینه
- استفراغ
- درد عضلات
- سردرد
- آبریزش بینی
لازم به ذکر است که واکنشهای شدیدی از قبیل آنژیوادم، شوک آنافیلاکسی، آنسفالوپاتی، واکنشهای آلرژیک، التهاب عصب بینایی و عوارض عصبی نیز ممکن است همراه با تزریق واکسنهای هلندی، ایرانی و فرانسوی مشاهده گردد.
سخن پایانی
در این مقاله واکسن آنفولانزا و تفاوت بین انواع واکسنهای آنفولانزا را به صورت کامل مورد بررسی قرار دادیم. آنفولانزا به بیماریهای از قبیل سرماخوردگی بسیار شبیه بوده، به همین دلیل باید به عوارض گفته شدن در مورد این بیماری با دقت توجه کرد تا در صورت نیاز به پزشک متخصص مراجعه نمایید.